tuky- zlé & dobré

2. prosince 2012 v 20:38 | echo |  FOOD
Úloha tukov...
Tuky majú v ľudskom tele svoje nezastupiteľné miesto. Nielenže predstavujú rezervu energie, ale zároveň chránia orgány a telo tepelne izolujú. Tuky predstavujú prostredie pre rozpúšťanie vitamínov A, D, E, K a prispievajú k tvorbe hormónov. Zároveň sú aj zdrojom potrebných mastných kyselín.


Keď tuky chýbajú...
Ak telo nemá dostatok tukov, znižuje sa produkcia estrogénu a zároveň telu chýbajú vitamíny, ktoré sa rozpúšťajú v tukoch.

Nasýtené a nenasýtené tuky...
Tuky môžeme rozdeliť na nasýtené a nenasýtené. Práve nasýtené tuky sú tie, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a pri diétach by sa ich prijímanie malo obmedziť. Nachádzajú sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu - teda napríklad v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch. Konzumáciu týchto potravín možno vymeniť za hydinu a mliečne výrobky s nízkym obsahom tukov.

Nenasýtené mastné kyseliny...
Nenasýteným mastným kyselinám sa hovorí aj
"dobré tuky". Môžu byť mononenasýtené, ktoré sú napríklad v mandliach alebo olivovom oleji alebo polynenasýtené, na ktoré sú bohaté ryby alebo sója. Nenasýtené tuky sú citlivejšie na svetlo a teplo, preto ich treba správne uchovať a pripravovať podľa inštrukcií..

Ktorý olej vyberať?...
Jednoznačne sa treba vyhýbať hydrogénovaným olejom (stuženým tukom a niektorým margarínom). Práve výrobky obsahujúce trans-mastné kyseliny sú najškodlivejším typom tukov. Namiesto nich si dá vybrať kukuričný, slnečnicový alebo sójový olej, ktorý obsahuje nenasýtené tuky. Najzdravší, hoci finančne náročnejší, je však jednoznačne olivový olej.

Skrytý tuk...
Pri procese chudnutia,je potrebné sledovať konzumáciu
"skrytých" tukov potravinách - napríklad v údeninách, salámach, párkoch, v smotanových mliečnych výrobkoch, krémových omáčkach, šľahačke, v zemiakových lupienkoch, pražených orieškoch, v čokoláde, alebo iných sladkostiach. Hoci je možno počítanie kalórií niekedy otravné, pri výbere potravín a najmä sladkostí sa na energetickú hodnotu oplatí pozrieť. Práve skryté kalórie totiž predstavujú najväčšieho diétového škodcu!



zdroj: http://obssession.blog.cz/0910/zly-vs-dobry-tuk
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tajemná Temnota Tajemná Temnota | E-mail | Web | 6. prosince 2012 v 22:55 | Reagovat

Dneska sem se o tucích pohádala s mamkou xD. Vyčítala mi že jí jím sádlo a přitom jsme vegtarián. Šmankotě, já jsem si přečetla, co je na tom obalu napsáno a navíc poznám sádlo tss -_-. Né každý tuk je sádlo... :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama